Weer apps en -sites

Er zijn verschillende apps en websites voor zeilweer. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet. Veel apps en websites zijn gericht op het algemene weer. Daarin worden windvlagen vaak niet weergegeven of wordt het weer alleen per dagdeel aangegeven. Vaak worden ze ook maar 1 keer per dag geactualiseerd. Voor het zeilen willen we frequente informatie en willen we ook weten hoe hard de windvlagen zijn. Voor de binnenwaterenzijn bijvoorbeeld Windfinder, Windguru en Windplaza daarvoor geschikt. Op deze apps gaan we dadelijk nader in, maar eerst de basis waarop alle apps zich baseren: weer modellen.

De apps maken gebruik van verschillende weermodellen die op grote supercomputers worden doorgerekend om tot zo betrouwbaar mogelijke weersvoorspellingen te komen. Het GFS model is een Amerikaans model dat het weer over de hele wereld berekend. Dat is een behoorlijke klus en misschien daarom krijg je slechts een keer per 3 uur een voorspelling en zijn de gebieden waarvoor de voorspelling wordt berekend 27 maal 27km groot. Andere modellen zijn nauwkeuriger omdat ze werken met vakken van 7 of 9 km en omdat ze voorspellingen per uur geven in plaats van per 3 uur. Het GFS model berekend het weer 9 dagen vooruit. Andere modellen gaan vaak maar enkele dagen vooruit. Zo heeft elk model zijn voor- en nadelen. Een voorspelling in een app of een website is dus sterk afhankelijk van het gebruikte model. We zullen per app aangeven welke modellen worden gebruikt. Je vind dat ook in de tabel aan het eind van dit stuk.

Windguru geeft naast het GFS model het WRF model weer dat elk uur een voorspelling geeft en 3 dagen vooruit gaat. De gegevens van het WRF model zijn op de site en de officiele app echter alleen actueel als je een abonnement hebt. Anders krijg je een 12 uur oudere voorspelling te zien. De veelgebruikte Windguru-app van StudioEleven geeft alleen het GFS model weer. Een voordeel van deze app vind ik dat de resultaten over een grotere periode overzichtelijk wordt weergegeven. Dat er met het GFS model slechts een keer per 3 uur een voorspelling is helpt daarbij. De voorspellingen van Windguru worden elke 6 uur, dus 4 keer per dag, geactualiseerd. Overigens is de tijd die in de app wordt weergegeven de INIT-tijd, de tijd van de laatste waarnemingen die in de berekening zijn meegenomen. Dit is niet de tijd waarop de voorspelling is uitgegeven (daar zitten een paar uur rekentijd tussen).

Windfinder heeft als voordeel dat je ook de actuele windsnelheid kunt zien omdat observaties van een aantal weerstations zijn opgenomen. Ook Windfinder geeft het GFS model gratis weer. Voor de Superforecast moet je betalen, maar een eenmalige bijdrage is voldoende. De superforecast gaat maar twee dagen vooruit. Je kunt hier dus GFS gebruiken voor de langere termijn en superforecast voor de komende dagen. De voorspellingen van Windfinder worden elke 6 uur, dus 4 keer per dag, geactualiseerd.

Weerplaza maakt een mix van verschillende modellen en laat deze bijstellen door meterologen. Men heeft voor elk uur een voorspelling. Voor ons is alleen de website bruikbaar met de link www.weerplaza.nl/zeilweer; de app geeft geen windvlagen weer. Een voordeel van Weerplaza is de weergave van de windsnelheid in een grafiek worden weergegeven. Een nadeel is dat exacte informatie in knopen of beaufort uit de grafiek afgelezen moet worden en niet als cijfer beschikbaar zijn en dat de website niet is afgestemd op het kleine scherm van je telefoon.

NaamWeermodelResolutieAppWebUpdatesVoorspelling perDagen vooruit (model)EenhedenWeergave
WindguruGFS27 kmXXElke 6 uur
(0, 6, 12, 18)
3 uur*9 dagen website
7 app
(10)
Bft, knp, m/s, kmh, mphWaarde met kleuren
WRF 99 kmX**X**Elke 6 uur
(7:30, 13:30, 19:30, 1:30)
1 uur3 dagen
(78 uur)
WindfinderGFS27 kmXXElke 6 uur
(0, 6, 12, 18)
3 uur*9 dagen
(10)
Bft, knp, m/s, kmh, mphWaarde met kleurenbalk
Super-forecast 7 kmProXElke 6 uur
(2, 8, 14, 20
1 uur2 dagen
Weerplaza/ zeilweerGFS, WRF, ECMWF e.a.9 km
(ECMWF)
***XElke 12 uur (ECMWF) of vaker indien nodig1 uur6 en 14
(IFS 10)
Bft, knpGrafiek met kleuren
* door het gebruikte weermodel ** 12 uur vertraging in de gratis versie van de website*** App levert geen vlagen, daarom voor zeilers niet bruikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *